Menü

Gyakori problémák a harmonikus életvezetés tartós megvalósításának útjában

Gyakori problémák a harmonikus életvezetés tartós megvalósításának útjában

Gyakori problémák a harmonikus életvezetés tartós megvalósításának útjában

A teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány olyan meghatározó okot, melyek hosszú távon akadályozzák, hogy tudatos és boldog életet éljünk. A lenti témák egyike-másika egyszerre is jelen lehet, szorosan össze is kapcsolódhat ok és okozatként és a megoldások is sok esetben több területre vannak kihatással.

 

 1. Tisztázatlan, illetve ellentmondásos célok
  Mindennapi tapasztalásainkkal kapcsolatos érzéseink elárulják mi az ami összhangban belső világunkkal, mi az amit igazából szeretnénk és mi az amit nem. Érdemes lehet tehát érzéseinket tudatosítani, valamint azt is elemezni, hogy ezek milyen előzmények, korábbi tapasztalatok nyomán jönnek elő. Ezek alapján tudunk tudatosan célokat megfogalmazni.
  Ha céljainkat nem gondoljuk át belső barométerünk, érzéseink és a tudatosított előtörténet alapján, akkor könnyen kapkodóvá válunk, rossz döntéseket hozunk, ide-oda sodródva az élet tengerén. Az életcélok, egyéni preferenciák és prioritások átgondolása híján hiányzik a keret amelybe életünk képkockáit, mozaikjait beleilleszthetjük, hogy kialakíthassunk egy összefüggő, nekünk tetsző életképet és ennek megfelelően irányítsuk életünk hajóját.
 2. Akadályozó hitek, meggyőződések és a változtatásra való hajlam hiánya
  Az életünkben folyamatosan tapasztalásban vagyunk. Ezek egy része úgymond „jó”, más része „rossz”. Például jöhetnek várt és nem várt sikerek, de érhetnek minket kisebb-nagyobb traumák, veszteségek, kudarcok is. Kellő tudatos és objektív feldolgozás hiányában, indokolatlan általánosítások által ezekből születhetnek bennünk magunkra, másokra, helyzetekre vonatkoztatott ítéletek, tudattalan hitek, meggyőződések. Azután ezek meghatározhatják egyes döntéseinket. Sokszor nem könnyű fel- és beismerni, hogy egyes berögzött tudattalan vagy kevésbe tudatos nézeteink, hiteink akadályozzák meg, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljünk és hogy tovább tudjunk fejlődni. Nyitottságunk és a változásra való hajlandóságunk magas foka döntő tényező kiteljesedésünkben, sikerességünkben.
 3. Aránytalan kötelezettség vállalás és időbeosztás
  Vannak dolgok, melyek komoly kötelezettséget jelentenek életünkben és amellett, hogy sok örömet is hozhatnak, egyben terhet is rónak ránk. Például szeretettel, megfelelő gondoskodás mellett fel kell nevelnünk gyerekeinket. Minden gyakorló szülő tudja, hogy nem egyszerű feladat. Ezen az életterületen is előfordulhat aránytalan kötelezettség vállalás, ha például mindent meg akarunk oldani a gyerek helyett, illetve ha „tökéletes szülő” akarunk lenni. Azonban még tipikusabb a túlvállalás a munka életterületen. A munkamániásokra gyakran panaszkodik családjuk, romlanak a kapcsolataik a szeretteikkel és barátaikkal. Az egészséges egyensúly kialakítása hosszú távon is boldogabbá teheti életünket.
 4. Egészségügyi problémák, korlátozottság
  Jónéhány embertársunk komoly mozgás- vagy egyéb, életvitelt érintő korlátozottsággal él. Sokan közülük mégsem boldogtalanok, mert elfogadták azt, ami aktuálisan nem változtatható és megtanultak együtt élni a problémával. Fókuszuk nem a korlátozottságon, vagy helyzetük nehézségén van, hanem a megoldásokon.
 5. Tartósan nehéz élethelyzetek
  Mindenki életében adódhat nehéz élethelyzet, pl. munkahely megszűnése, vagy valamilyen más veszteség, nehézség. Hatékony feldolgozási és életalakító módszerek, önismereti és személyes hatékonyság fejlesztő módszerek, technikák ismerete és a szakértő segítség megoldást nyújthat.