Menü

A teljes kép

A teljes kép

Amíg magam meg nem lelem, saját magam kedvét szegem…

 JELENET

Belső párbeszéd X úr fejében, egy rettenetes alapgondolat, egy visszatérő rémálom nyomán:

 • Ugye nem pusztán egy rövid életű, különálló, apró, szürke, tehetetlen porszem vagyok egy mérhetetlenül hatalmas, gonosz és szeszélyes, szürke és hideg világban, amely kénye-kedvére fúj, dobál engem ide-oda?
 • Ugye nem???

Pillanatnyi szünetet tart

 • Mondjuk másokat is fúj… Kovácsnét és Kis urat is…
 • Talán nem is annyira rossz a helyzetem, mert…
 • Például én szebb vagyok mint Quasimodo. Sokkal szebb!
 • És, nézzétek, én meg tudom csinálni ezt! (Te meg pl. nem…)
 • Nézd, nekem ilyenem (is) van! (Neked meg nincs…)
 • Nézd, én ezt is tudom fejből! (Te meg nem…)
 • Nézd, én… Nézd, én….

Folytatja egy ideig a gondolatjátékot.

Elégedetten sóhajt és nyújtózkodik.

 • Na, most kicsit jobb. Erősebbnek, nagyobbnak, szebbnek, okosabbnak, jobbnak érzem magam. Úgy érzem vagyok valaki.
 • Az élet nem is annyira rossz…
 • Sőt. Jöhet egy tortaszelet megkoronázásnak!
 • Hmm, de finom!

Kb. 1 percig élvezettel eszik, majd hirtelen megáll.

 • Úristen, mit csinálok?? Ez egy cukorbomba! Így is dagadt vagyok, most meg még hízlalom magam…
 • Pláne este, későn. Hát hülye vagyok én?

Vége a jelenetnek.

 

A megfelelő helyeken behelyettesíthető tartalommal, de a fentihez hasonló párbeszédek a legtöbb ember fejében, vagy akár más emberekkel valóságosan, kimondva is, rendszeresen lezajlanak.

Mindenki törekszik arra, hogy testi-lelki értelemben fenntartsa magát, hogy fizikai szinten és lelki értelemben is biztonságban érezze magát, hogy szeretetet és elismerést kapjon, hogy magának és másoknak is bizonyítsa értékességét, hogy kibontakoztassa a képességeit, elérjen valamit, nyomot hagyjon a világban.

Tudatosan, illetve sokszor tudattalanul, de tartósan, mindenki törekszik arra, hogy megfejtse:

 1. hogyan tudja a fenti szükségleteit kielégíteni,
 2. hogy mire képes,
 3. hogy ki is ő valójában,
 4. és hogy hogyan lehet tartósan boldog.

E kérdésekben saját és mások tapasztalatai alapján próbál eligazodni. A kisgyermekkorban legtöbbször feltétel nélkül elfogadja és másolja a meghatározó személyektől, pl. a szülőktől látott mintákat. Ha a tapasztaltak számára, vagy más, neki fontos személy(ek)re nézve veszélyesek, pl. bántalmazás esetén, akkor az azok nyomán kialakított saját következtetéseit rögzíti stratégiaként. (Pl. jó esetben: „nem szabad senkit bántani”.). Később, az egyre több tapasztalattal, ismétlődésekkel, egyre több hiedelem, illetve hit is kialakul és rögződik magunkról, másokról, a világról. Ahogy az ember éli az életet, sok-sok mozaik darabka összegyűlik, felsejlenek képek, válaszok a 4 átfogó kérdésre. De a kép valahogy sosem akar teljesen összeállni. Ha valamit elérünk, egyes szükségletek kielégítést nyernek, akkor bizonyos ideig elégedettség, béke van. Azután mindig jönnek újabb vágyak, keletkeznek újabb és újabb konkrét szükségletek. A tartós megelégedettség, béke és boldogság, úgy tűnik nem, vagy csak nagyon nehezen elérhető.

Ha az átfogó kérdésekre keresed a választ, ne kívül keresd. A válaszok, a hiányzó mozaik darabok benned vannak. A felhalmozott merev hiteid, előítéleteid azonban tévútra vihetnek, akadályozzák, hogy rájuk lelj.

Ha megtalálod a kirakós utolsó, rejtett „mester-darab”-ját, megtörténhet a csoda. A hiányzó részek gyorsan betelnek, az addig fakó kép, a körülötted levő világ és benne önmagad képe egyszerre kiélesedik és megtelik élénk színekkel.

A „mester-darab” kitölti a képet és lehánt minden fedőréteget. Egy új élet kezdődik számodra.

Török Zoltán, tréner, coach

Ha részt veszel az ÉN, az Élet ereje című 3 napos intenzív fejlesztő workshopunkon, fontos, eddig hiányzó darabokat találhatsz meg és színező készletet is kaphatsz. Használd! Működő technikákat, alkalmazható gyakorlati módszereket, tanulhatsz és próbálhatsz ki, melyek egy-egy fontos életterületen pozitív változásokat hoznak. Fókuszpontok: önismeret, személyes hatékonyság növelése (munkahelyi és magánéleti), pl. jobb kommunikáció és konfliktuskezelés által, a párkapcsolatok fenntartása, javítása, bőség teremtés, egészségi állapot javítása. Tapasztalt trénereink segítenek, vezetnek, hogy testre szabott megoldásokkal és akciótervvel menj haza. Esélyed lesz arra is, hogy közelebb kerülj a mester-darab megtalálásához.

 

Részletes információ, regisztráció: Én, az Élet ereje workshop

Blog Uncategorized , , , , , , , , , , , ,

Az Ön hozzászólása

You must be bejelentkezve hozzászólás írása